Hoe voorkomt u vervelende geuren en vlekken.

ips t.b.v. zeepdosering wasautomaten.                    

De huidige moderne apparaten gebruiken minder water en energie in verband met besparing van het milieu. Bij oudere apparaten vulde de machine zichtbaar tot het midden van het deurglas, de door de zeepfabrikanten voorgeschreven dosering op de verpakking was hierop gebaseerd. Echter de moderne elektronische gestuurde apparaten nemen beduidend minder water en niet meer zichtbaar tot het deurglas. Doordat er minder water wordt gebruik moet er ook minder zeep worden gedoseerd, standaard 1/3 van wat u gewend was te doseren. Of beter 30-40 ml zeeppoeder/vloeibaar is meer dan voldoende om u was goed schoon te krijgen.

Door het gebruik van te veel wasmiddel kunnen onderstaande problemen ontstaan:

  1. Wasautomaat stinkt/ruikt muf.
  2. Apparaat centrifugeert soms wel soms niet.
  3. Veel schuimvorming.
  4. Witte vlekken/strepen.
  5. Lager problemen.

Een van bovengenoemde klachten wordt in veel gevallen veroorzaakt door onbedoeld te veel zeepgebruik (soms in combinatie met wasverzachter) en het wassen op lage temperaturen. Hierdoor ontstaat sludge/drab vorming in de machine welke genoemde klachten in veel gevallen kan veroorzaken.

 

Oplossing: Inwendig reinigen van de machine!

In het geval u één van bovengenoemde klachten herkent, raden wij u aan eerst de navolgende handelingen te doen voordat u een beroep gaat doen op de servicedienst. U kunt de machine op verschillende manieren reinigen. Door een machinereiniger aan te schaffen of door onderstaande effectieve methode toe te passen.

Neem ongeveer 250 gram natuurzuivere soda of nog beter een reinigings-middel, en deponeer deze direct in de wastrommel. Voeg daarbij een paar oude lappen/kledingstukken (dit om te zorgen dat het water voldoende door de machine wordt verdeeld) en kies een programma witte was zonder voorwas van 90 graden. Laat het programma geheel uitdraaien. Desnoods enkele malen herhalen. In 95 % van de gevallen zullen uw klachten zijn verdwenen.

Het is verstandig deze reiniging/onderhoud tenminste om de twee of drie maanden te herhalen, zeker als u niet of weinig op 90 graden wasprogramma’s draait. Onderhoud van uw machine is zeer belangrijk en voorkomt ook voortijdige problemen met de lagers van het apparaat!

 

Bruine Vlekken na het Wassen

Vlekken in wasgoed: waterkwaliteit of ...planten? 

Af en toe ontvangen wij een klacht over bruine vlekken in het wasgoed die ontstaan tijdens het wassen van ogenschijnlijk vlekkeloze kleding in de wasmachine.

Een voor de hand liggende oorzaak is zogenaamd bruin water dat kan optreden als er opeens veel water wordt afgenomen waardoor de stroomsnelheid in een leiding erg hoog wordt: Bijvoorbeeld bij brand, lekkage, een extreem hoog verbruik op een zomerse dag of bij werkzaamheden aan het waterleidingnet. Daarbij kunnen roestdeeltjes, die op de bodem van de leiding liggen, opwervelen en in de wasmachine

terechtkomen. Bij normale omstandigheden is hier echter geen sprake van. Wanneer dergelijke roestdeeltjes in het water voorkomen, kan deze verkleuring of vlekken in het wasgoed tot gevolg hebben. Bij bruine/grauwe verkleuring van het wasgoed adviseren wij u om de was nat te houden en nog een keer te wassen met een biologisch wasmiddel dat geschikt is voor de machinewas. Een wasmiddel dat goed werkt is bijvoorbeeld Biotex Blauw. In de meeste gevallen is het probleem daarmee verholpen. Mocht dit niet het geval zijn, zet dan het

wasgoed 24 tot 36 uur in een wijnsteenzuuroplossing: 150 gram per 10 liter water en spoel vervolgens het wasgoed goed met water na en was opnieuw op de gebruikelijke wijze. Wijnsteenzuur is bij de drogist of apotheek verkrijgbaar en is voor kleding en milieu onschadelijk. Is de was al droog geworden en er zijn nog enkele (rood)bruine roestvlekken overgebleven, dan kan een vlekverwijderaar voor roest "Vlek weg" van Sorbo een oplossing bieden. Let op! Soms ontstaan roestvlekken alleen door het contact met een metalen voorwerp. Dit gebeurt

bijvoorbeeld als ritssluitingen, metalen knopen, paperclips etc. met het wasgoed worden mee gewassen of als het wasgoed na het wassen in aanraking komt met een roestig voorwerp zoals machineonderdelen (binnentrommel, deursluiting) die roestvorming vertonen.

Planten zijn een andere mogelijke oorzaak van bruine vlekken. Wie bijvoorbeeld Blauwe regen (Wisteria) heeft gesnoeid, kan ongemerkt sap van deze plant op zijn kleding hebben gekregen. Op zich is het sap kleurloos, maar tijdens het wassen kunnen door enzymwerking of oxidatie, zichtbare, bruin gekleurde vlekken ontstaan. Onder invloed van deze processen worden de kleurloze uitgangsstoffen die in het sap van de Blauwe,regen aanwezig zijn omgezet in gekleurde verbindingen. Ook andere planten kunnen hetzelfde effect hebben, zoals de verfplanten die net als Blauwe regen tot dezelfde familie van, de vlinderbloemigen (Leguminosae) behoren.

Enkele voorbeelden van verfplanten zijn: verfbrem (Genista tinctoria), honingboom (Sophora japonica), campechehout of blauwhout (Haematoxylum campechianum), en Indigofera soorten. Deze laatste waren vroeger zeer belangrijk als leverancier van de verfstof - indigo.. '

Andere bekende vlekkenveroorzakers zijn de hopplant (Humulus), diverse aronskelken (Zantedeschia) inc1usief een winterbloeiend wortelstokgewas (Zantedeschia Aethiopica) en vlinderstruik (Buddleja). Het is heel goed mogelijk dat ook andere planten derge1ijke verschijnselen veroorzaken.

Als men niet zeker weet of de bewuste vlek door een bepaalde plant wordt veroorzaakt kan een simpele proef een uitkomst bieden. Knip een tak (of een steel) van de verdachte plant af en wrijf met de uiteinden langs een wit, katoenen lapje. Droog het lapje met het opgebrachte kleurloze sap en was het vervolgens op de gebruikelijke manier. Is na de wasbeurt het witte lapje bezaaid met bruine vlekken dan is de boosdoener bekend.

Vlekken veroorzaakt door planten zijn meestal zeer hardnekkig en kunnen met geen enkel middel verwijdert worden. Ze treden op in de kleding zowel gewassen in de wasmachine als met de hand. De enige remedie is oude kleren dragen bij bet snoeien en zulke planten ook na het snoeien een poosje mijden, want snoeiwonden kunnen sap blijven produceren.